Zelf asbest verwijderen, waarmee moet u rekening houden

asbest

Over het algemeen is het het meest praktisch wanneer u een professioneel bedrijf inschakelt voor klussen zoals asbest verwijderen. Niet iedereen is zomaar bevoegd of kundig genoeg om dit te doen. Daarnaast zijn er bepaalde voorwaarden waaraan u moet voldoen, zodra u met asbest aan het werk gaat.

Asbest op golfplaten

Asbest dat vastzit op golfplaten kan meestal blijven zitten. Stel dat u twijfelt over het wel of niet verwijderen, dan kunt u de platen overschilderen. Wilt u golfplaten met asbest echt verwijderd hebben, dan mag dit alleen wanneer deze platen gemakkelijk afneembaar zijn van de ondergrond. Het materiaal mag niet verpulveren of breken.

In het algemeen dienen de golfplaten nat te worden gehouden, zodat eventueel vrijgekomen asbest niet kan opstuiven. Is er toch het één en ander omlaag gevallen, dan kunt u dit het beste ook weer met een natte doek opvegen. De schroeven waarmee de golfplaten zijn vastgezet kunt u het beste insmeren met een kleverige stof, zoals lijm.

Algemene aanwijzingen

U zal begrijpen dat het niet zomaar een eenvoudige klus is, wanneer u overgaat tot het verwijderen van asbest. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de gebruikte kleding na gebruik uit te trekken en op te ruimen op de plek waar u met het asbest aan het werk bent geweest. Ook geldt voor alle gebruikte materialen dat u deze niet zomaar mag verplaatsen naar een ander vertrek.

Daarnaast moet u minimaal 5 dagen van tevoren melden dat u asbest gaat verwijderen. Voor het afvoeren gebruikt u stevig afvalzakken waarop stickers zijn geplakt met daarop duidelijk het woord ‘asbest’. Meestal zijn deze afvalzakken bij uw gemeente verkrijgbaar.

Asbest laten verwijderen

In sommige gevallen is het niet toegestaan om zelf asbest te verwijderen. In dat geval kunt u een bedrijf inschakelen. U kunt bijvoorbeeld asbest laten verwijderen door Hardeman.

Have your say