Werkjassen voor de winter; hier dien je op te letten

Als je in de buitenlucht werkt, is het belangrijk dat je werkjas aan verschillende eisen voldoet. Je wilt niet elke avond rillend van de kou, en nat van de regen, hoeven uitklokken bij je werk. Wat zijn nu precies de zaken waar je op moet letten bij werkjassen in de winter? Je leest het hieronder.

1. Kies de juiste pasvorm

Kies de juiste pasvorm bij het aanschaffen van werkjassen. Zorg ervoor dat de werkjas goed aansluit bij je lichaamsvorm. Je wilt niet werken in een jas die te klein is en hetzelfde geldt voor een jas die veel te groot is. Toch moet er wel wat extra ruimte zijn, want vaak heb je een of twee kledinglagen aan onder je jas. Door middel van klittenband of verstelbare koorden kun je je werkjas nog volledig aanpassen naar jouw wensen. Zo kun je voor een jas kiezen die voor meerdere lichaamsvormen geschikt is, en is de jas per persoon nog aan te passen.

2. Zorg voor waterdicht of waterafstotende stof

Als je in Nederland woont en werkt, krijg je te maken met regen. In de zomer, herfst, winter of lente, het maakt voor de regen niet uit welk seizoen het is. Werk je in de buitenlucht? Zorg er dan voor dat je jas van waterdichte of anders waterafstotende stof is. Je wilt je niet maandelijks ziek hoeven melden. Het is voor je gezondheid en je algehele weerstand niet verstandig om met een natte jas te blijven rondlopen.

3. Wees zichtbaar

Veiligheid gaat boven alles tijdens het werk. Je doet er verstandig aan om reflecterende strepen op je werkjas te dragen, zeker met de lange donkere perioden op de winterse dagen en je buiten werkt. Het is voor jezelf veiliger, evenals voor de andere mensen om je heen. Zorg dat je niet verantwoordelijk raakt voor gevaarlijke situaties.

4. Denk aan algehele veiligheid

Naast de zichtbaarheid, zijn andere veiligheidsmaatregelen mogelijk van belang in je werk. Denk hierbij aan veiligheid met betrekking tot extreme hitte, statistische elektriciteit en het werken met chemicaliën. Hierbij moet je ook rekening houden met de Europese Normeringen. Soms is iets verplicht, soms niet maar doe je er wel goed aan je mensen te beschermen middels de werkjas.

5. Ga voor Isolerende werking

Een jas met goede isolatielaag biedt de nodige warmte die je tijdens het werken kunt gebruiken. Of je nu binnen of buiten aan het werk bent, een goed geïsoleerde jas zorgt ervoor dat je temperatuur constant blijft. Er zijn veel risico’s verbonden aan werken in de kou. Zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur gemiddeld (37 graden) blijft. Gelukkig zijn er verschillende werkkleding als je buiten werkt.

6. Kies duurzame kwaliteit

Als laatste en zeker niet onbelangrijk, zorg voor een duurzame kwaliteitswerkjas. Je wilt niet continue hoeven wisselen van werkjas, omdat deze door vocht kapot is gegaan. Een goede werkjas moet tegen een stootje kunnen.

Ga bovenstaande punten langs als je werkjassen wilt aanschaffen. Veiligheid en gezondheid gaat boven alles.

Have your say