Wat speelt er tegenwoordig op de huizenmarkt?

De huizenmarkt is continu aan verandering onderhevig. Huizenprijzen zijn al net zo veranderlijk als het weer en kan veel betekenen in de beslissing wanneer je een huis wil kopen of verkopen. Als je op het punt staat om een van de twee te doen is het fijn om op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op dit gebied. Bij de verkoop van je huis zul je op korte termijn moeten verhuizen naar je nieuwe woning. Het is daarbij handig om vooraf de kosten van de verhuizing te berekenen. En deze zetten we graag op een rijtje voor je in dit blog.

Is het nu een goede tijd om te kopen?

De hypotheekrente hangt een beetje tussen de 2% en 3%, wat erg laag is volgens marktkenners. Dit lijkt dus een ideale tijd om te kopen. Ook door het feit dat verhuurprijzen ieder jaar omhoog gaan en de maandelijkse hypotheeklasten vast blijven staan, is het interessant om nu te kopen.

Hoeveel mag je lenen bij het afsluiten van een hypotheek?

Eerder dit jaar heeft het Nibud besloten dat afhankelijk van je inkomen, hypotheekrente en leeftijd, je tot 30% van je bruto inkomen mag besteden aan wonen. Als je al een lening ergens hebt lopen heeft dit ook invloed op je hypotheek. Ook uitgaven aan bijvoorbeeld mantelzorg, een handicap of uitgaven bij zieke kinderen worden in kaart gebracht bij het vaststellen van de hypotheek.

Kopen op één inkomen

Zoveel als wij kunnen betalen, dat zijn wij ook geneigd om uit te geven. Dit is niet anders bij het kopen van een huis. Doordat het nu een gunstige tijd is om te kopen is het verstandig om te kijken naar de gewenste woonsituatie, in plaats van puur te kijken naar wat financieel mogelijk is. Mocht de huizenmarkt instorten, dan is een hypotheek op één inkomen een veel veiligere situatie.

Startersleningen

Ben je een starter en sta je op het punt om je eerste koopwoning te kopen? Ga dan na bij je gemeente wat er allemaal mogelijk is qua lening. Veel gemeenten hebben tegenwoordig een starterslening regeling en dit kan zeer goed uitkomen bij beginnelingen op de huizenmarkt.

Have your say