Vloer egaliseren

egaliseren

Het is een goed idee om de vloer te egaliseren voor u de dekvloer plaats. Hierdoor krijgt u het mooiste, strakste resultaat.

Stap 1: onderzoek
Als u uw vloer wilt egaliseren, moet u eerst bepalen wat voor dekvloer erop komt.
De meest voorkomende zijn cementgebonden en anhydrietgebonden dekvloeren.
Voor cementgebonden dekvloeren moet u een cementgebonden egalisatiemiddel hebben, bij anhydrietgebonden dekvloeren een gipsgebonden egalisatiemiddel.

Stap 2: vooraf
Het kan zijn dat u van voorafgaand aan het egaliseren kieren en leidingen af moet dichten.
Slecht hechtende delen (restjes van de onderkant van tapijt etc.) moet u van de ondervloer verwijderen, en vervolgens de ondervloer stofvrij maken.
Hierna moet een laag hechtprimer aangebracht worden op de ondervloer.

Stap 3: voorbereiding op het egaliseren
De ondergrond en de omgevingstemperatuur moeten tussen 15 en 23 graden zijn, de luchtvochtigheid 40%-70%. Ventileer de ruimte en zorg dat het egalisatieproduct op kamertemperatuur is.
Meng de hoeveelheid water die op het pak is aangegeven met het egalisatieproduct met een mixer, zodat het mengsel klontvrij is (mortel).

Stap 4: egaliseren
Verspreid de mortel over de dekvloer, begin in een hoek. Verdeel deze met een rakel of vlakspaan. Om de lucht eruit te krijgen, moet je meteen hierna met een prikrol over de mortel heen gaan. Na minstens 3 uur kan je op de vloer lopen, na 24 uur kan deze verder bewerkt worden.

Bron afbeelding