Verbouwen, de regels en vergunningen

Uw woning uitbreiden

Wanneer u graag iets aan uw huis wilt verbouwen, dan moet u rekening houden met een aantal zaken. Er zijn namelijk bepaalde zaken vastgesteld in het bestemmingsplan van de gemeente of provincie. Dat betekent dat u niet altijd zomaar iets kunt bouwen op een stuk grond. Vaak bent u gebonden aan regels en moeten er vergunningen geregeld worden. Hier volgen een aantal tips die u daarbij kunnen helpen.

Vooraf zaken regelen

U moet toestemming vragen, voordat u daadwerkelijk begint aan de verbouwing van uw huis. Soms is er ruimte in het bestemmingsplan en is het geen enkel probleem. Maar soms moeten er daarvoor zaken aangepast worden. En voordat een aannemer bijvoorbeeld gaat slopen of bouwen, moeten er vaak bouwvergunningen geregeld worden. Wanneer u dat niet doet, of niet tijdig doet, kan er een boete volgen. En dat zou zonde zijn, want dat geld kunt u natuurlijk prima gebruiken voor de verbouwing! Verdiep je van te voren ook goed in de aannemers. Het is wel zo makkelijk om er een in de buurt te zoeken. Woon je bijvoorbeeld in Bilthoven, zoek dan een aannemer in Bilthoven.

Wetten en regels op Nederlands en Europees vlak

Wanneer er een nieuwbouw woning gebouwd gaat worden, dan zijn de wetten en regels terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. Naast de regels in Nederlanden, zijn er ook nog Europese richtlijnen die gehanteerd worden. Iemand die in de bouw werkt, zal daarom daarvan op de hoogte moeten zijn. Anders bestaat het risico dat de bouw van een woning stil gelegd moet worden.

Het regelen van een vergunning en voldoet alles aan de eisen?

Op de website van de Rijksoverheid kunt u ook nagaan of er een vergunning nodig is, bij de verbouwing van uw woning. Het is wel verstandig om dit ook nog na te gaan bij het gemeentehuis. Want het moet namelijk ook de welstandseisen en bouwverordening voldoen. Daarnaast moet een bouwplan bijvoorbeeld ook voldoen aan de bouwvoorschriften die er gelden.

Ben je opzoek