Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging

Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging

Wat is veiligheidsbeslag?

Veiligheidsbeslag is een beveiligingssysteem voor buitendeuren van woningen. Bij veiligheidsbeslag is er altijd sprake van de combinatie van een buiten- en binnenschild. Het buitenschild en binnenschild zitten vastgeschroefd aan elkaar, maar de schroeven bevinden zich aan de binnenkant. Hierdoor zijn er geen schroeven zichtbaar aan de buitenkant. Dit bemoeilijkt het voor inbrekers om het schild te verwijderen en om het cilinderslot goed te bereiken. Tevens is het buitenschild, ook wel veiligheidsschild genoemd, dikker dan een standaardschild waardoor de cilinder ook niet uitsteekt. De inbreker kan zo geen grip krijgen op de cilinder. Sinds een paar jaar wordt het veiligheidsschild standaard op buitendeuren van nieuwbouwwoningen aangebracht.

Kerntrekbeslag

Er bestaat ook veiligheidsbeslag dat voorkomt dat de cilinder van het slot wordt verwijderd middels ‘kerntrekken’: een steeds vaker voorkomende manier van inbreken. Bij deze vorm van inbreken draaien inbrekers een gehard stalen schroef in de cilinder. Daarna draaien ze met een kerntrekker de cilinder uit het beslag. Zo is het slot vrij te bedienen. Veiligheidsbeslag dat voorzien is van kerntrekbeveiliging heet kerntrekbeslag. Dit beslag bestaat uit een buitenschild en een binnenschild waarbij de cilinder helemaal door metaal is omsloten. Hierdoor kan de inbreker de cilinder niet uit het beslag kan trekken en bent u bestand tegen de populaire kerntrek methode. U kunt kerntrekbeslag zelf monteren. ​Verschillende merken hebben zich gespecialiseerd in kerntrek veilig beslag. De keuze is afhankelijk van uw smaak. Omdat tegenwoordig veel buitendeuren op deze manier worden geopend, dienen alle nieuwbouwhuizen te worden voorzien van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging. Deze eis is gesteld door het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Om nog meer inbraken te voorkomen zijn er plannen om deze eis in de nabije toekomst ook voor bestaande woningen van toepassing te laten zijn.

Veiligheidsbeslag met anti kerntrek cilinders

Veiligheidsbeslag dat niet voorzien is van kerntrekbeveiliging, kan ook gecombineerd worden met een anti kerntrek cilinder. Op deze manier is de deur ook bestand tegen kerntrekken, bovendien is een anti kerntrek cilinder vaak ook bestand tegen alle andere actuele inbraakmethodes. Anti kerntrek cilinders zijn te herkennen aan de SKG*** certificering. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw, waarbij SKG*** (ook wel SKG 3 sterren) de hoogste certificering is en staat voor ‘Extra Inbraakwerend’. Indien je in het bezit bent van veiligheidsbeslag en dit niet wilt vervangen voor kerntrekbeslag, is het dus ook mogelijk om simpelweg de cilinder te vervangen. Het meten en vervangen van een cilinder is een eenvoudig klusje.

One comment

Have your say