De tandradpomp: ideaal voor op de bouwplaats

Een tandwielpomp, ook wel tandradpomp genoemd, gebruikt in elkaar grijpende tandwielen om water te pompen. Het is een veelgebruikt pompmechanisme voor toepassingen van waterkracht, maar ook veel andere vloeistoffen.

Tandwielpompen worden veel gebruikt in chemische installaties om vloeistof met een bepaalde viscositeit te pompen. Er zijn twee belangrijke varianten: externe en interne tandwielpompen. Externe tandwielpompen gebruiken twee externe cilindertandwielen gebruiken. Interne tandwielpompen gebruiken een extern en een intern tandwiel. Tandwielpompen pompen een constante hoeveelheid vloeistof bij elke omwenteling. Sommige tandwielpompen zijn ontwerpen om te functioneren als motor.

Theorie
Als de tandwielen draaien scheiden ze van elkaar aan de zuigzijde van de pomp. Daardoor wordt een leegte gecreëerd en wordt vloeistof in die leegte gezogen. De vloeistof wordt door de tandwielen ‘gedragen’ naar de perszijde van de pomp, waar door het in elkaar grijpen van de tandwielen de vloeistof wordt verplaatst. De mechanische spelingen zijn relatief klein. U moet denken aan ordes van 10 μm (micrometer). De beperkte speling en de rotatiesnelheid voorkomen dat de vloeistof naar achteren lekt.

Er bestaan vele varianten van de tandwielpomp. Ik noem u een aantal: de schroef- en visgraattandwielpomp (in plaats van cilindertandwielen), lobvormige roteren (lobbenpompen, meestal gebruikt als hogedrukcompessoren) en mechanische ontwerpen die het stapelen van pompen mogelijk maken.

Toepassingen
Tandwielpompen kennen vele toepassingen. Ik zet een aantal op een rij:

  • Petrochemie: pure of gevulde bitumen, pek, dieselolie, ruwe olie, smeerolie, etc.
  • Chemicaliën: natriumsilicaat, zuren, plastics, gemengde chemicaliën, isocyanaten, etc.
  • Verf en inkt
  • Harsen en lijmen
  • Pulp en papier: zuur, zeep, loog, zwart afvalloog, kaolien, lijm, latex, slib, etc.
  • Voeding: chocolade, cacaoboter, vulstoffen, suiker, plantaardige vetten en oliën, stroop, diervoeding, etc.

De pomp mag niet ontbreken op de bouwplaats! Voor meer informatie over een tandradpomp kunt u onder andere terecht bij Multipomp, de specialist op het gebied van pompen.