Strowijk Nijmegen

De Nijmeegse woningcoöperatie Talis heeft “ja” gezegd voor een uniek project. Strobalenbouw in de sociale sector. In Nijmegen-Noord verrijst momenteel een ecologische wijk waarbij de eerste gemeenschappelijke duurzame woningen opgetrokken worden uit strobalen. Dit en een zelfbouwproject, eveneens in dezelfde wijk, worden ondersteund door de provincie Gelderland middels een financiële bijdrage in het najaar van 2014. Eerder dit jaar, bij de start van de ecoprojecten, kende de provincie al een subsidie van een half miljoen euro toe.

Bouw en leef mee
De gebouwen van de strowijk zijn gericht op gemeenschappelijk gebruik en tevens genoeg privacy in de wooneenheden. Zo zijn alle woningen voorzien van een eigen keuken en badkamer. Naast de afgezonderde woonruimtes zijn er ook woningen voor grotere groepen en aangepaste woningen voor gehandicapten of ouderen. Er wordt voorzien in werkruimten, ateliers en winkels waar op een natuurvriendelijke manier gewerkt en producten verkocht kunnen worden.

De bouw gebeurd onder begeleiding van vakkundige architecten en uitvoerders maar het handwerk is iets waar iedereen aan kan deelnemen. Afhankelijk van de beschikbare tijd die een ieder heeft kan hij/zij na een inwerkperiode van een dag, meebouwen aan de strowijk in Nijmegen.

Groen, groen, groen
Naast de ‘groene’ bouwprincipes zijn ook de gebruikte materialen en de uiteindelijke hoofdkleuren van het project groen. De niet bebouwde grond op het terrein wordt benut voor een permacultuurtuin, in het woongebouw komt een binnentuin en op enkele daken komt een dakterras of wordt voorzien van een grasdak.

De benodigde energie gaat opgewekt worden met zonnepanelen en om het afvalwater te zuiveren wordt er een helofytenfilter geplaatst. Vrijwilligers die willen meehelpen aan dit unieke project kunnen nog tot begin december 2014 deelnemen

Have your say