Steigermateriaal, huren of kopen?

Vanaf juli 2004 is het niet meer toegestaan om een ladder te gebruiken bij een werkhoogte van meer dan 2,5 meter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebruik van kleine rolsteigers sinds die tijd explosief is toegenomen. Rolsteigers hebben het voordeel dat ze makkelijk te verplaatsen zijn en snel opgebouwd kunnen worden. De onderdelen vervoer je eenvoudig met een aanhanger.
Wie slechts af en toe een rolsteiger nodig heeft, zal er voor kiezen om te huren. Bij regelmatig gebruik is aanschaf van het materieel goedkoper. Soms is de keuze tussen koop en huur echter lastig te maken.

De voor- en nadelen van koop
Het werken met een zelf aangeschafte rolsteiger heeft een aantal voordelen. De belangrijkste is dat het materiaal altijd voorhanden is wanneer je het nodig hebt. De ritjes van en naar het verhuurbedrijf nemen bovendien veel tijd in beslag en zijn dus duur. Bij regelmatig gebruik is het daarom lonend om een rolsteiger te kopen. Naast de aanschafprijs moet je rekening houden met de kosten van de periodieke keuring van het materiaal volgens de geldende NEN normen.

Of misschien toch maar huren?
Ook huren heeft en aantal positieve punten. De inspectie en keuring van het materieel wordt verricht door het gekwalificeerde personeel van de verhuurmaatschappij. Daar hoef je dus niet naar om te kijken. Als je kiest voor het huren van een rolsteiger ben je ook flexibeler. Het komt immers vaak voor dat het eigen materiaal niet de gewenste hoogte heeft, waardoor men alsnog aangewezen is op een huursteiger. Huren heeft tot slot ook nog het voordeel dat je geen kostbare magazijnruimte nodig hebt als het materieel niet in gebruik is.

Have your say