SolarRoad

Fietspad dat stroom opwekt
Onlangs werd in Krommenie het eerste fietspad op zonnecellen ter wereld geopend. De SolarRoad, zoals het 70 meter lange traject genoemd wordt, is een pilotproject van TNO en enkele privé-ondernemers. Het stuk weg moet nog met 30 m verlengd worden waarna het genoeg elektriciteit voor 3 huishoudens zou kunnen leveren. De insteek is echter uiteindelijk een wegdek te ontwikkelen dat de uit het zonlicht opgevangen energie doorgeeft aan je auto terwijl je er overheen rijdt.

Niet helemaal nieuw
Ondanks dat het fietspad in Krommenie de eerste echte weg op het Europese continent is waar zonnepanelen in het wegdek zijn ingebouwd zijn ze in Amerika al eerder met het idee aan de slag gegaan. Met het project Solar Roadways waren ze in 2013 zelfs finalist voor de World Technology Award. De honingraatvormige wegdekzonnepanelen kunnen zich in Amerika al verheugen op een brede belangstelling. Niet alleen bij de wegenbouwers maar ook van boeren en industriële ondernemers die hun bedrijfsterreinen ermee plaveien.

Hoe werkt het systeem?
Het wegdek bestaat uit losse zonnepanelen ingebed in een betonnen bedding. Tegen slijtage en om te voorkomen dat je niet uitglijd met je fiets zijn de modules voorzien van een laag van gehard glas. Om bevriezing van het oppervlakte te voorkomen en ervoor te zorgen dat een pak sneeuw snel verdwijnt zijn de panelen voorzien van een oppervlakteverwarming. Er wordt aan gewerkt om zoveel mogelijk van de productie te verwezenlijken van eerder gebruikt beton en glas.

Testperiode van 3 jaar
Het fietspad in Krommenie heeft een testperiode van 3 jaar en zal zich vermoedelijk na 10 jaar terugverdient hebben. De kosten voor verdere ontwikkeling zullen gefinancierd gaan worden door de provincie Noord-Holland en bedrijven die ook wel brood zien in het vercommercialiseren van de SolarRoad.

Have your say