Rvs-staalbewerking, zo gaat dat in zijn werk; 4 mogelijkheden

Staal is een interessant bouwmateriaal dat om meerdere redenen enorm veel gebruikt wordt. Met name de hardheid van staal en de stevigheid die het biedt zijn eigenschappen die daaraan ten grondslag liggen. Toch heeft staal ook een nadeel. Namelijk dat het in de loop der tijd door weers- en vochtinvloeden kan gaan roesten. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden. Namelijk roestvaststaal (rvs). De samenstelling van dit staal verschilt ten opzichte van normaal staal en beperkt de roestvorming. Echter is rvs daardoor lastiger te bewerken. Hoe men rvs toch weet te bewerken leggen we je daarom hieronder uit!

1. Stansen

Stansen kunnen we eigenlijk het beste beschrijven als het drukken uit staal. Een gewenste vorm of figuur kan daarmee gemakkelijk uit een roestvaste plaat staal worden gedrukt in de gewenste vorm. Vaak is de hardheid van roestvaststaal wel hoger dan die van normaal staal waardoor er gebruik gemaakt moet worden van een grotere kracht dan bij het stansen van gewoon staal. Het benodigde krachtsverschil kan wel oplopen van 10 tot 50%!

 

2. Doorboren

Indien nodig kan roestvaststaal ook doorboord worden. Een nadeel hiervan is dat roestvrijstaal niet netjes afscheurt. Wanneer het staal doorboord is blijven er op de randen rauwe harde randen achter die vaak niet wenselijk zijn, bijvoorbeeld omdat het product nog verder bewerkt moet worden. Zulke bramen kunnen verwijderd door het staal verder te slijpen of te vijlen.

3. Vervormen

Roestvast staal is in beperkte mate te vervormen. Door de samenstelling veert het staal ook sneller terug. Net als normaal staal wordt het staal vaak eerst tot op een bepaalde temperatuur verhit om het te kunnen buigen. Op die manier kunnen er meerdere wenselijke vormen gemaakt worden waarvan vervolgens weer eindproducten gemaakt kunnen worden. Vaak bestaan rvs-bouwsels uit meerdere losse onderdelen die aan elkaar worden gezet omdat vervormen niet altijd de meest eenvoudige optie is. RVS-lassen wordt daarom bijvoorbeeld veel gebruikt in de praktijk.

4. (Diep)trekken

Tot slot is er nog de methode van het trekken van staal, ook wel dieptrekken genoemd. Hierbij wordt met behulp van een pers en verschillende trekken het product in de juiste maatvoering gebracht. Op die manier ontstaat er een naadloos product dat tot in detail gevormd kan worden zoals het gewenst is.

Zoals je ziet zijn er best een aantal verschillende manieren om roestvrijstaal toch te kunnen bewerken. Uiteraard is dit wel een specialistische klus die met de nodige zorg en voorzichtigheid aangepakt dient te worden. We raden dan ook aan om eventuele werkzaamheden op dit gebied uit te besteden aan een professional. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat en de voordeligste optie, niet onbelangrijk in het kader van slim ondernemen!

Have your say