Politieke praat op de werkvloer

Op sommige kantoren is het taboe om er over te praten, op andere weer niet. Wat is precies de reden dat er over kantoor wordt gepraat of niet gepraat mag worden? En wat is het effect hier van op de werksfeer, de productiviteit en de collegialiteit onder werknemers?

 

Henk en Ingrid aan de lunchtafel

Over politiek kunnen mensen gauw botsen. Verhitte discussies zijn dan ook veelvoorkomend als het politiek betreft. Nu is dit in het dagelijks leven geen probleem, maar op de werkvloer kan dit wel voor spanningen zorgen. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat de helft van de werknemers voor de PVV van Geert Wilder is, en de andere helft voor D66. Dit zal geheid resulteren in heftige discussies. Henk en Ingrid kunnen namelijk erg fel reageren op de D66-stemmers, en andersom.

 

Het effect van politiek op de werkvloer

Wat is nou het effect van het bespreken van politiek op de werkvloer? Lekker achter je kantoormeubel een gesprek voeren over hoe belachelijk Geert Wilders is lijkt onschuldig, maar is dat wel zo? Het kan namelijk zo zijn dat wanneer je dit doet, je iemands anders zijn overtuigingen krengt.

Als jij Geert Wilders belachelijk maakt waar een PVV-stemmer bij is, kan je zo maar in een ruzie belanden. Ook kan het zijn dat iemand hier niks van zegt, maar wel anders tegen jou aan gaat kijken. Dit kan natuurlijk catastrofaal zijn voor de samenwerking.

 

Standpunten van de baas

Als je een echte ondernemer bent is de kans groot dat je op de VVD stemt. Liberale partijen mogen vaak de stem ontvangen van ondernemers. Het is dan ook niet zo gek als jouw baas een VVD-stemmer is. Als jij zelf links stemt, kan het zijn dat jij bezwaren hebt of in ieder geval een mening hebt over VVD stemmers. De mening over de baas kan dan ook snel beïnvloed worden door een politieke voorkeur. Soms kan het dan ook een voordeel zijn om je poltieke voorkeur juist wél te delen. Bijvoorbeeld als je links stemt. Dan hebben je werknemers al gelijk een ander beeld van jou.

 

Conclusie

Het beste is als je je werknemers in zijn geheel geen idee hebben van jouw politieke voorkeur. Ook bij collega’s is het vaak verstandig om onder elkaar geen voorkeur voor een bepaalde partij uit te drukken. Zoals eerder gezegd is het het verstandigst om politiek buiten de werkvloer te bespreken. Achter je bureau over politiek praten lijkt onschuldig, maar kan erg slechte gevolgen hebben voor het bedrijf.

Have your say