De hypotheekmarkt in 2018; de veranderingen

De hypotheekmarkt in 2018; de veranderingen

Sinterklaas is geweest, de kerst staat voor de deur en daarna luidden we alweer het nieuwe jaar in. In 2018 worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de hypotheekmarkt. De belangrijkste wijzigingen hebben we voor jou verzameld en in een artikel verwerkt, zodat je volledig op de hoogte het nieuwe jaar in gaat!

Maximale leenbedrag gaat omlaag

Op dit moment kunnen hypotheken worden afgesloten waarbij het maximale leenbedrag gelijk staat een 101% van de marktwaarde van de woning. In 2018 daalt dit percentage naar 100%. Het gevolg hiervan? Je kan niet meer extra lenen voor de financiering van bijkomende kosten, zoals de kosten van een notaris of van de makelaar.

Dit bedrag komt gemiddeld neer op ongeveer 5% van het geleende bedrag. Toch kan er soms wel meer geleend worden, bijvoorbeeld wanneer je een huis koopt met energiebesparende voorzieningen.

De woonquote wijzigt

De woonquote is het deel van je inkomen die je aan woonlasten kunt besteden. De hoogte van de woonquote wordt bepaald aan de hand van je leeftijd, het totale toetsinkomen en de huidige hypotheekrente. Met deze woonquote bereken je vervolgens je maximale hypotheekbedrag. In 2018 zullen vooral alleenstaande met een laag-midden inkomen en tweeverdieners met een lager inkomen erop achteruitgaan.

NHG-Grens gaat omhoog

In het nieuwe jaar zal de Nationale Hypotheek Garantie hoger liggen dan nu het geval is. Op dit moment is het bedrag maximaal 245.000 euro en dit zal in 2018 verhoogd worden naar een bedrag van 265.000 euro. Dit is een stijging van ruim acht procent.

Hypotheekrenteaftrek beperkter

Tot 2020 wordt het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek elk jaar met een half procent verlaagd. De maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf wordt hierdoor in 2018 verlaagd tot 49,5%. Vanaf 2020 worden er stappen van 3% per jaar gehanteerd. Tot 2024 zal het percentage van 52% naar 37% teruglopen.

Tweeverdieners mogen meer inkomen mee berekenen

In 2017 werd het tweede inkomen nog voor 60% meegerekend voor de bepaling van de maximale hypotheek. In 2018 zal dit verhoogd worden naar 70%. Dit betekent dat het maximale hypotheekbedrag hoger komt te liggen, omdat een groter deel van het inkomen meegerekend mag worden.

Renteaftrek op restschuld verdwijnt

Tijdens de invoering van deze maatregel werd al direct duidelijk gemaakt dat dit een tijdelijke maatregel zou zijn. De maatregel is tijdens de crisis in het leven geroepen om woningeigenaren die hun woning met verlies verkochten enigszins tegemoet te komen. Huiseigenaren die met verlies hun woning verkochten mochten de rente van de restschuld belasting aftrekken. Nu de economie aantrekt wordt deze maatregel weer ingetrokken.

Meer weten

Van plan om een huis te kopen in 2018? Zorg dat je alles goed geregeld hebt en bezoek een hypotheekadviseur. Wij raden hierbij Hypotheek Visie aan, zij staan te boek als een zeer betrouwbare partij met kantoren in heel Nederland. Je kunt kiezen voor een vestiging in je huidige woonplaats of juist je nieuwe woonplaats. Ga je bijvoorbeeld wonen in Eindhoven? Vraag dan een hypotheekgesprek Eindhoven aan. Ga je wonen in Maastricht? Vraag dan een hypotheekadvies Maastricht aan.

Have your say