Hoe hoog mag een rolsteiger zijn?

Vaak kan er nog wel eens een discussie ontstaan hoe hoog een rolsteiger nou eigenlijk mag zijn. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om te weten hoe hoog een rolsteiger nou maximaal kan zijn en om natuurlijk te weten vanaf welke werkhoogte je verplicht bent om een rolsteiger te kopen en te gebruiken. Hieronder vind je het een en ander over veilig werken met een rolsteiger en op welke hoogte dit is.

Het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte

Het is al een tijdje zo dat ladders en trappen niet meer gebruikt mogen worden, sinds dit zo is zie je ook steeds meer dat er rolsteigers gebruikt worden. Het fijne aan rolsteiger is, dat deze niet alleen binnen gebruikt kunnen worden maar ook buiten. Zo bestaan er bijvoorbeeld kamersteigers welke redelijk compact zijn en waar je dus gemakkelijk mee binnen kunt werken. Om te weten wat de maximale hoogte is van de verschillende rolsteigers is het allereerst belangrijk om te weten hoe je dit goed kunt meten. Het is namelijk zo dat er bij rolsteigers met twee soorten hoogtes gewerkt wordt. Dit zijn namelijk de werkhoogte en de platformhoogte. Hierbij is de platformhoogte de afstand van de ondergrond van de steiger waar deze op staat tot aan de bovenste werkvloer. De werkhoogte kun je uitrekenen door bij de platformhoogte twee meter op te tellen. Er zijn brede steigers die zowel binnen als buiten gebruikt mogen worden en de maximale werkhoogte hiervan is vaak 22 meter. Maar er zijn ook smalle steigers waarvan de maximale werkhoogte 14 meter is. Een binnenruimte is een binnenruimte wanneer deze winddicht is. Daarnaast mag de werkvloer niet met andere middelen verhoogd worden, alleen met daadwerkelijk goedgekeurde steigermaterialen.

Een rolsteiger verankeren

Een rolsteiger is niet altijd verplicht om verankerd te worden. Het verankeren van een rolsteiger is pas verplicht wanneer het hard waait. Het waait hard wanneer het meer dan windkracht 6 is. Vaak is het zo dat plekken waar de wind sterker wordt zoals bij gebouwen met open gevels of op bijvoorbeeld hoeken en steegjes moet de steiger al bij een lagere windkracht verankerd worden. Wanneer het echt hard gaat waaien is het heel erg belangrijk om de werkzaamheden te staken. Het is vaak ook verplicht om stabilisatoren te gebruiken wanneer je werkzaamheden uitvoert met een smalle rolsteiger. Het is bij het werken met een rolsteiger heel erg belangrijk om je aan de veiligheidsmaatregelen te houden.

Have your say