Flexibel werken is booming

Veel werknemers zijn genoodzaakt om stad en land af te reizen naar klanten of relaties. Het nadeel is dat er vaak veel gereisd dient te worden en dat dit niet ten goede komt van het efficiënt en effectief werken. Inmiddels kan er met een notebook, tablet of telefoon ingelogd worden op het bedrijfsnetwerk. Bijvoorbeeld via een VPN verbinding. Het is dus niet meer noodzakelijk om daadwerkelijk heen en weer te reizen naar kantoor. Uit diverse onderzoeken is ook gebleken dat men thuis vaak productiever werken. Ze worden minder gestoord door collega’s en andere afleidingen die je op kantoor tegen komt. Vaak voelen mensen zich ook meer op hun gemak in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nieuwe werken in ontwikkeling

Het nieuwe werken ontwikkelt zich. Tijd en plaats spelen steeds minder een rol. Een nieuw concept is gelanceerd dat inspeelt op de groeiende vraag naar flexplekken ergens in het land. Er zijn diverse platvormen gemaakt die de eigen kennis en ervaringen op het gebied van flexibel werken worden gedeeld met andere. Net als alle andere sociale media, draait het om de input van de bezoekers van de website. De plekken waar gewerkt kan worden lopen uiteen van bistro’s tot business lounges. Soms is het juist prettig om met een espresso in een gezellig eetcafé te werken, terwijl in andere gevallen er juist afzonderlijk vergaderd moet worden met een belangrijke klant. Dan is een business center juist een goede optie. Bijkomend voordeel is dat de bezoeker op de website zelf een aantal keuzes kan maken over de werkplek, zoals de aanwezigheid van wifi, een parkeerplek, een beamer, catering of bijvoorbeeld een afgesloten ruimte om te vergaderen. Voor thuis werken is het vaak wel noodzakelijk dat er gebruikt word gemaakt van goede bureaustoelen en tafels zodat men wel in een goede houding blijven werken. Bij sommige bedrijven kun je met een kleine vergoeding deze middelen aanschaffen voor thuiswerken. Een werkgever is immers altijd verantwoordelijk voor de juist werklocatie van zijn personeel.

Leegstaande ruimte

Voor bedrijven is het interessant om een leegstaande ruimte beschikbaar te stellen voor mensen die flexibel werken. Niet alleen wordt er naamsbekendheid gegenereerd, ook kan gekozen worden om de flexwerkers tegen een kleine vergoeding gebruik te laten maken van de ruimte. Met het groeiend aantal lege bedrijfsruimten, zal hier naar alle waarschijnlijkheid snel op worden ingespeeld door steeds meer eigenaren van bedrijfsruimten. Voor zowel flexwerkers als bedrijven biedt het dus vele voordelen.

Have your say