Energiebespaartips voor de woning

Wie zijn woning goed energiezuinig maakt kan fors op de energierekening besparen. Het verbruik neemt bovendien ook af wat god is voor het milieu. Daarnaast hoeven lang niet alle kosten voor energiebesparende maatregelen gedragen worden door de huiseigenaar zelf. De overheid biedt verschillende subsidies aan welke fors bijdragen in de kosten voor bijvoorbeeld een warmteboiler.

Het vergt ook een investering van uw kant maar dit kan resulteren in een besparing van meer dan

€ 2000. Op onder meer www.goedkoopste-energieleverancier.net en www.milieucentraal.nl staat een uitgebreide lijst van tips welke u kunt toepassen. We hebben hier 4 maatregelen genoemd met een grote impact:

Isoleer dak of zolder

Warme lucht stijgt op en wanneer het dak of de zolder niet goed is geïsoleerd kan er veel warmte verloren gaan. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in Rd en wanneer wordt uitgegaan van een optimale waarde van 2,5 kan er bij een gemiddelde woning ruim 600 kubieke meter gas (circa € 400) per jaar worden bespaard. De details en uitgangswaarde voor deze berekening kunt u hier terugvinden: http://www.goedkoopste-energieleverancier.net/energie-besparen/isoleer-uw-dak-zoldervloer.html

Isoleer gevel of spouwmuur

Dit gaat vooral op voor huizen voor 1976. Hierna zijn de meeste woningen namelijk al voorzien van gevelisolatie. Er kan op drie manieren worden geïsoleerd: de gehele gevel, de binnenmuur of de buitenmuur. Vanzelfsprekend is de gehele gevel isoleren het duurste. Afhankelijk van wat het meest rendabel is kunt u kiezen voor één van de drie opties. Het is verstandig om hiervoor een specialist te raadplegen

Wek zelf elektriciteit op met zonnepanelen

Zonnepanelen worden vrijwel met de dag aantrekkelijker. Afhankelijk van uw dak, de hoeveelheid zonnepanelen en uiteraard het type kunt u met zonne-energie zelf een grote hoeveelheid stroom opwekken. De energie die u opwekt kunt u zelf verbruiken en het gedeelte dat niet wordt verbruikt wordt terug geleverd aan het stroomnet. Daar ontvangt u zelfs een vergoeding voor. Anno 2017 wordt de investering in zonnepanelen gemiddeld in 7 jaar terugverdiend, terwijl de levensduur van zonnepanelen circa 20 jaar is.

Voorzie uw woning van dubbel glas

Dubbel glas in de woning aanbrengen bespaart u veel geld. Het is eenmalige investering die zichzelf al binnen enkele jaren terugverdient. Twijfelt of dit voor u rendabel is, begin dan met het vervangen van enkelglazen ramen in ruimtes waar u de meeste energie verbruikt zoals de woon- en slaapkamer. Daar verdient u de investering het snelste terug.

Have your say