EIB-Cobouw Barometer

EIB-Cobouw Barometer
Vanaf november 2014 bestaat er de mogelijkheid om via de EIB-Cobouw Barometer exact te weten te komen welke bouwprojecten er voor het komende jaar op stapel staan. Welke regio’s het beste scoren op het gebied van utiliteitsbouw en woningbouw, alles in een oogopslag in een maandelijkse prognose. De informatie voor de samenstelling van de barometer gaat geleverd worden door zo’n twintigduizend bouwberichten die opgeslagen staan in een grote database betreffende komende en lopende bouwprojecten.

De eerste barometer van afgelopen maand voorspelde ons dat de bouwproductie in 2015 fors aan zal gaan trekken. Voor de regio Randstad Zuid wordt een groei van 21% voorzien terwijl er in Randstad Noord en Utrecht de toename op 18% geschat wordt. Met 17% voor de noordelijke provincies zitten ook die gebieden goed in de race. Zeeland, Noord-Brabant en Limburg doen met slechts 6% niet echt mee.

Index per regio
Per bouwsegment en per regio zullen elke maand door het EIB de prognoses geïndexeerd worden. Zo’n 60 tot 80% van in ons uit te voeren bouwprojecten waarvan de aanneemsom boeven de € 150.000 ligt alsmede het grootste gedeelte van de onderhandse aanbestedingen worden gevolgd door Bouwberichten. De EIB-Cobouw Barometer zal iedere eerste week van de maand zijn gegevens op bouwactueel.nl en in de krant publiceren.

De eerste barometer heeft ons laten zien dat met name de utiliteitsbouw in 2015 meer zal gaan opleveren dan dit afgelopen jaar. In regio Oost ziet het er naar uit dat dit gebied het komende jaar met een toename van 19% de grootste stijging zullen ondergaan Randstad Zuid volgt op een tweede plaats met 15%.

Have your say