Een nieuwbouwhuis kopen

Een nieuwbouwhuis kopen

Aan het kopen van een nieuwbouwhuis zitten veel voordelen. Om te beginnen ben je natuurlijk de eerste bewoner. Een lekker gevoel is dat! Het voelt als een nieuw vel tekenpapier, waar je nog alle kanten mee op kunt.

Zo kan je bijvoorbeeld bepalen wat voor tegels er in de badkamer en de wc moeten komen en wat voor sanitair. Maar ook hoe de muren en de plafonds afgewerkt worden en wat voor keuken er in het huis moet komen. Alles precies naar wens!

Geen overdrachtsbelasting

Financieel is het kopen van een nieuwbouwhuis ook aantrekkelijk. Nieuwbouwhuizen worden namelijk v.o.n. (vrij op naam) verkocht. Dat betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Het tarief van de overdrachtsbelasting voor woonhuizen is 2%, dus dat scheelt je al snel een paar duizend euro op de aankoop van je nieuwe huis.

Wanneer wordt het opgeleverd?

Het nadeel van het kopen van een huis dat nog in aanbouw is, is dat je nooit met zekerheid weet wanneer het precies opgeleverd wordt. In de koopovereenkomst staat het aantal werkbare dagen dat de aannemer nodig heeft om jouw huis te bouwen. Helaas kunnen die werkbare dagen negatief worden beïnvloed door het weer, vakantie en roostervrije dagen. De kans is dus groot dat er meer dagen nodig zijn dan aanvankelijk was berekend.

Het oude huis verkopen

Nadat je de koopovereenkomst hebt ondertekend en de hypotheek voor het nieuwe huis rond is, ga je natuurlijk je ‘oude’ huis verkopen. De opleverdatum van jouw oude huis, moet vanzelfsprekend na de oplevering van het nieuwe huis plaatsvinden.

Dat is waar het nog wel eens mis kan gaan! Wat nu als het nieuwe huis nog niet klaar is en je moet het oude huis al opleveren? Dan heb je een probleem. Tenminste, als je er niet op bedacht was.

Neem het zekere voor het onzekere

Ga nooit klakkeloos af op de informatie die in de koopovereenkomst staat, maar zorg ervoor dat je overal op voorbereid bent. Informeer ruim op tijd waar je misschien tijdelijk een onderkomen voor een paar maanden kunt huren. Zorg ervoor dat je alle spullen die je een paar maanden kunt missen, alvast in hebt gepakt.

Het is helemaal ideaal als je die ingepakte spullen in de opslag bewaart. Dat scheelt later enorm met verhuizen! Nog een bijkomend voordeel van een opslagruimte is dat je zelf kunt bepalen wanneer je die dozen met huisraad weer tevoorschijn wilt halen.

Opslag is duur

Ja, over het algemeen wel, behalve bij Shurgard. Die heeft opslagruimte in Amsterdam en opslagruimte in Rotterdam tegen hele acceptabele tarieven. Bij Shurgard op de website staan alle locaties precies vermeld. Bij hun staan je spullen veilig, droog en verwarmd.

Gemak dient de mens

Behalve de lage tarieven en de professionele opslag, biedt Shurgard Amsterdam of Rotterdam. Je kunt er namelijk met de auto tot aan de opslagruimte zelf komen. Geen onhandig gesjouw met zware dozen, maar gewoon, hup vanuit de kofferbak de opslag in!

Have your say