De toekomst van kunststof bouwmaterialen

Onlangs presenteerde wegenbouw KWS Infra haar plannen voor wegen van gerecycled plastic. In het ontwerp is bovendien een holle ruimte voorzien die gebruikt kan worden voor leidingen. Hoewel de plannen nog niet in de uitvoeringsfase zitten, zijn de voordelen direct duidelijk. Door het lage gewicht zullen wegen minder snel verzakken. Belangrijker nog is dat de bouwtijd van wegen aanzienlijk zal worden bekort. Wegen van gerecycled plastic zullen immers gemaakt worden van geprefabriceerde delen. Daarnaast zal het mogelijk zijn om de oppervlakte aan te passen aan specifieke eisen zoals stroefheid en de afvoer van regenwater.

Kunststof in de woningbouw
Ook in de woning- en utiliteitsbouw is plastic (of beter gezegd: kunststof) niet meer weg te denken. Zullen we eens een rondje in en rond het huis lopen? Aan de buitenkant van het huis vallen direct al de boeiboorden en kozijnen van kunststof op. Vergeleken met het traditioneel gebruikte hout vergen ze minder onderhoud en zijn ze goedkoper. De regenpijpen? Die worden al decennialang van PVC gemaakt. Ook de opmars van kunststof dakmateriaal lijkt niet te stoppen.
Eenmaal binnen springen direct de kunststof vloerdelen in het oog. Laminaat valt bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse interieur. En ja, ook vloerbedekking wordt meestal uit kunststof vervaardigd. In de natte ruimtes wordt plastic en PVC veelvuldig toegepast.

De opmars van kunststof
De verwachting is dat de opmars van kunststof in de woning- en utiliteitsbouw voorlopig nog zal aanhouden. Rookgaskanalen van kunststof zijn al jaren in gebruik, maar ook de afvoer van de open haard kan tegenwoordig van (dubbelwandig) plastic worden gemaakt. Interessant in dit opzicht is ook de introductie van het 3D printen van kunststof bouwmaterialen. Vooral in China wordt er veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van deze snelle manier van bouwen. Er staat ons nog veel te wachten!

Have your say