De logistieke planning van een bouwproject

Hoe groot of klein het bouwproject ook is, je krijgt altijd te maken met het fenomeen logistieke planning. Het is de kunst om alle materialen precies op tijd bij de bouwlocatie aanwezig te hebben. Het niet op orde hebben van je logistieke planning kan er voor zorgen dat je een deadline mist. De kosten van het niet op tijd opleveren van een project zijn soms aanzienlijk. Mede dankzij de malaise in de branche gaan bouwbedrijven momenteel vaak akkoord met strakke schema’s en bijbehorende boetebedingen. Ze kunnen immers niet anders. Als het water je aan de lippen staat ben je al snel geneigd belastende voorwaarden te accepteren.

Werkvoorbereiding
De logistieke planning bij een bouwbedrijf is meestal in handen van een werkvoorbereider. Hij heeft dagelijks contact met de uitvoerder zodat hij bij een eventuele wijziging in het bouwschema direct de logistieke planning kan aanpassen. Het is immers belangrijk dat het bouwproces geen vertraging oploopt door een te late levering van een cruciaal onderdeel. Anderzijds zal een uitvoerder niet graag hebben dat goederen te vroeg op het bouwterrein arriveren omdat de beschikbare opslagruimte vaak beperkt is. Om over diefstal van bouwmaterialen maar te zwijgen.

Levering ‘just in time’
Het is daarom van belang dat bouwmaterialen op het juiste moment op de bouwplaats worden afgeleverd. Niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat. Dit noemt men ‘just in time’ leveringen. Naast de problematiek van opslag en vertraging van het bouwproces is ook het financiële aspect van belang. Over het algemeen worden door de groothandel geleverde materialen nog dezelfde dag gefactureerd. Bouwmaterialen die te vroeg worden afgeroepen leggen daarom onnodig beslag op de financiële middelen van de onderneming. Een goede logistieke planning is dus van levensbelang voor ieder bouwbedrijf.

Have your say