De keuze tussen een huis bouwen of een bestaand huis kopen

Heel wat jonge mensen die opzoek zijn naar iets voor hun eigen staan heel dikwijls voor een moeilijke keuze. Wat is nu eigenlijk het beste wat je kan doen in deze moeilijke tijd? Is het beter om een nieuw huis te bouwen of is het financieel toch beter gezien om een bestaand huis over te kopen? Laten we het erover eerlijk zijn dat als je een bestaand huis koopt van bijvoorbeeld bejaarde mensen dat je dan heel weinig concessies hoeft uit te voeren aan de woonwensen.

Je woont zoals je dat zelf wilt

Als je een huis koopt van wie dan ook kun je meestal zelf kleine herstellingen of renovaties laten uitvoeren zodat je toch iets hebt naar je eigen zin. Helaas kun je niet zodanig gaan verbreken dat je een nieuw huis hebt. Alles is natuurlijk mogelijk, maar het moet financieel haalbaar zijn. Als je zelf een huis bouwt, kun je van stap één alles zelf bepalen in zake de architectuur en andere zaken zoals energiegebruik en de tuin. Uit voorbije onderzoeken is gebleken dat wie een eigen woning bouwt toch kwalitatief beter zit dan diegene die een kant en klaar huis kochten van mensen.

Kostenplaatje voor een eigen huis is duurder

Het spreekt voor zich dat het kostenplaatje veel duurder is dan wanneer je een huis koopt. Dit komt omdat je alles zelf in de hand hebt als je zelf een woning bouwt. Je koopt betere materialen die vaak kwalitatief beter zijn en ook duurder. Je zal kiezen voor meer ruimte en aanvullende voorzieningen zoals elektriciteit, gas en water. Tenslotte dient een huis toch voor minimaal dertig jaar en dan wil je net zoals iedereen toch een beetje op je gemak zitten?

Have your say