De financiering van een bouwproject

Soms moet er een bouwproject gestart worden, waar niet direct geld voor is. Een mogelijkheid om alsnog aan de slag te kunnen gaan, is door gebruik te maken van projectfinanciering.

Maar wat houdt projectfinanciering precies in? Zijn er risico’s aan verbonden en levert het eindelijk voldoende rendement op?

Wat is projectfinanciering?

Projectfinanciering is een manier van financieren als je afhankelijk bent van de toekomstige opbrengst van je bouwproject. Bij een gewone zakelijke financiering wordt er vaak gekeken naar de liquiditeitspositie van een bedrijf, maar bij nieuwe projecten is dit veel lastiger.

Daarom wordt er bij projectfinanciering gekeken naar risico’s en opbrengsten van een nieuw te starten of te realiseren bouwproject.

Waar wordt projectfinanciering voor gebruikt?

Projectfinanciering is een vorm van financiering die veel gebruikt wordt voor verschillende bouwprojecten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bouwprojecten in de infrastructuur, woningbouw en gebiedsontwikkeling.

Afhankelijk van de doelstellingen die je hebt met het bouwproject, kan projectfinanciering met of zonder garantie van een gemeente- of waarborgfonds aangetrokken worden. Van deze garantie is vaak sprake wanneer een gebouw een maatschappelijke functie heeft te vervullen.

Met anderen participeren in een financiering

Het klinkt misschien een beetje griezelig, maar je kunt er ook voor kiezen om anderen te laten deelnemen in de financiering. Daarmee weet je de risico’s voor jezelf en jouw bedrijf te beperken. Een financieringspartner die bereid is om risico’s te nemen en daarin met je wilt participeren, kan een enorme aanwinst zijn voor het te realiseren bouwproject.

Zet de zaken goed op papier

Zoals bij elke samenwerking of financiering, is het belangrijk om de zaken goed op papier te hebben staan, zodat er geen verwarring ontstaat in de toekomst. Is alles goed en wel ondertekend? Dan kun je aan de slag gaan met je bouwproject en gaan genieten van iets nieuws dat je zult gaan bouwen.

Have your say