Computer weggooien: doe het goed!

Computers hebben niet het eeuwige leven. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een verouderd exemplaar die de deur uit kan. Maar hoe pak je dit op de juiste manier aan?

Vernietig je harde schijf
Je computer staat vol met persoonlijke gegevens: vertrouwelijke documenten en foto’s, programma’s en links die je niet met iedereen wilt delen. Deze gegevens staan opgeslagen op de harde schrijf van je computer. Los van de computer, kan een harde schijf met behulp van eenvoudige software gemakkelijk worden uitgelezen. Het is daarom van groot belang je harde schijf te vernietigen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • met speciale software
  • formatteren van de harde schijf en herinstalleren van Windows
  • degaussen: met behulp van een sterke magneet

De meest betrouwbare methode is het fysiek vernietigen van je harde schijf. Het is mogelijk dit uit te besteden bij een deskundig bedrijf. Zij gebruiken hierbij een zogenaamde ‘shredder’, een soort papierversnipperaar voor harde schijven. Maar als je zelf met een grote hamer een paar flinke klappen op de harde schijf geeft, zijn je gegevens waarschijnlijk ook niet meer te achterhalen.

Recyclen
Computers mogen niet zomaar in het afval worden gegooid. Afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. Lever je oude computer daarom in bij een speciaal gemeentelijk inzamelpunt of milieucentrale, zodat deze gerecycled kan worden. Je eigen gemeente kan je hier meer informatie over geven.

Tweede leven
Er zijn ook speciale bedrijven die computers een tweede leven geven, zoals Stichting Global Start of Stichting PC & Werk. Deze bedrijven gebruiken de oude computers voor bijvoorbeeld scholen. Kijk voor meer informatie op www.global-start.com en www.pcenwerk.nl.