Veel bouwbedrijven op zoek naar personeel

Veel bouwbedrijven op zoek naar personeel

Sinds de crisis van 2007 is er veel veranderd in de bouw. In eerste instantie was er natuurlijk vooral sprake van krimp en faillissementen. Bouwprojecten werden opgeschort, uitgesteld en zelfs geannuleerd door de veranderde omstandigheden. Er werden duizenden mensen in de sector ontslagen en het duurde lang voordat er weer groene cijfers te zien waren. Dat is echter sinds 2013 weer aardig op gang gekomen. Het gaat weer beter met de bouw en daarmee is ook de banenmarkt weer aangetrokken. De betrouwbare vacaturebank laat zien dat er steeds meer openstaande vacatures in de bouwsector zijn.

Banen in de bouw

Veel van de mensen die hun baan in de bouwsector verloren, vonden weer ander werk. Daarbij is een deel van de werknemers in een andere sector aan het werk gegaan. Een ander deel van de werknemers stopte met werken en ging met (vervroegd) pensioen. Jongeren zagen dat er in de bouwsector nauwelijks werk te vinden zou zijn en kozen voor andere studies. Bij het aantrekken van de markt was dat in het begin niet zo’n probleem, omdat er veel werkelozen waren. Maar nog steeds blijft het aantal jongeren dat kiest voor een opleiding in de bouwsector laag. En nu wordt dat een probleem, want het aantal beschikbare banen stijgt nu de sector weer groeit. Het gevolg: veel banen in de bouw en weinig geschikte mensen om ze in te nemen.

De juiste kwalificaties

Veel bouwbedrijven zijn op dit moment op zoek naar personeel, terwijl er relatief weinig gekwalificeerde mensen klaar staan om deze in te vullen. Dit komt doordat bedrijven vaker beginnen aan grotere projecten, mensen eerder hun huis gaan verbouwen en omdat er vaker wordt gekozen voor nieuwbouw woningen dan voor bestaande bouw. Hoewel veel hoger opgeleiden denken dat alles in de bouw eenvoudig is en in twee weken te leren, blijkt dat in de praktijk toch anders te werken. Voor veel banen is een specifieke opleiding of her- of bijscholing nodig voordat iemand daarmee aan de slag kan. Met de juiste kwalificaties is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger om aan een baan te komen in de bouwsector, nu er veel vacatures zijn en weinig potentiële werknemers.

Bouwbedrijven hebben gedurende een aantal jaren flink moeten snijden in hun personeelsbestand. Tegenwoordig is dat anders: veel bedrijven zoeken naar nieuw personeel. Een deel van dit personeel zal worden aangenomen met een vast contract, maar de trend om met tijdelijke arbeidskrachten te werken is ook in de bouw waarneembaar. Er zijn ook steeds meer ZZP’ers die voor bedrijven in de bouw werken, hoewel dit waarschijnlijk terugloopt als de wet DBA van kracht wordt. Heb je een opleiding in de bouw gedaan en/of heb je werkervaring? Dan is dit het juiste moment om op jacht te gaan naar de perfecte vacature!

Have your say